Pretekle intervencije

 Opombe:

-      Z rdečo barvo so označene intervencije v neposrednem območju POŽARNEGA RAJONA PGD Zagradec pri Grosupljem (statistična območja vasi Lobček in Zagradec).

-      Na vseh ostalih intervencijah so zagraški gasilci šli v pomoč sosednjim in drugim prostovoljnih gasilskim društvom.

 FOTOGRAFIJE (kolikor jim imamo) bomo vstavili naknadno. 

PRISPEVEK JE PRIPRAVLJEN ZA OBJAVO V ZBORNIKU 70 LET PGD ZAGRADEC PRI GROSUPLJEM / 1946-2016

 

Datum

Kraj

Kratek opis nesreče

Intervencije (zagraških) gasilcev in druge ugotovitve

30. 4. 2005

Boštanj

/Veliko Mlačevo

Kresovanje

Varovanje kresa - 3 člani

30. 4. 2006

Boštanj

/Veliko Mlačevo

Kresovanje

Varovanje kresa - 3 člani

27. 4. 2008

Boštanj

/Veliko Mlačevo

Pripravljen odpadni les za kresovanje so nepridipravi zažgali ob 5:21.

Poleg grosupeljskih gasilcev so požar gasili zagraški gasilci.

30. 4. 2008

Boštanj

/Veliko Mlačevo

Kresovanje

Požarna straža - Varovanje kresa - 3 člani

27. 7. 2008

Radensko polje

Travniški požar

Zaradi suše in vetra se je požar zelo hitro širil in je zajel približno 10 ha travniških površin. Poleg grosupeljskih (7), velikomlačevskih (1) in žalskih (3) gasilcev je požar gasilo 8 zagraških gasilcev.

10. 8. 2008

Grosuplje

Velik požar v podjetju Omaplast ob 3:28

Na požaru je sodelovalo 11 gasilskih društev – skupaj 76 gasilcev. Požar so gasili tudi zagraški gasilci.

17. 8. 2008

Ptuj/Hajdina

Neurje je povzročilo ogromno škodo.

2 zagraška gasilca sta se vključila pod okriljem Gasilske zveze Grosuplje v pomoč pri odstranjevanju posledic neurja v Hajdini pri Ptuju.

20. 11. 2008

Plešivica

Požar ob krušni peči.

Na požar so odhiteli tudi zagraški gasilci, a so požar obvladali že domačini/sosedje in nekaj grosupeljskih in žalskih gasilcev.

14. 1. 2009

Zagradec pri Grosupljem

Dimniški požar

Gospodinja in en zagraški gasilec sta požar že zadušila, čeprav je sama gospodinja pred tem poklicala intervencijo in so na požarišče prišli tudi grosupeljski gasilci, ki so nato pregledali še dimnik in kurišče.

30. 4. 2009

Boštanj

/Veliko Mlačevo

Kresovanje

Požarna straža - Varovanje kresa - 3 člani

18. 9. 2010

Boštanj

/Veliko Mlačevo

Podrto drevo zaradi neurja čez javno cesto.

Na intervencijo se je odpeljalo 5 zagraških gasilcev z gasilskim vozilom. Pri odstranjevanju drevesa z motorno žago so urejali tudi občasni promet.

19. 9. 2010

Grosuplje

POPLAVE:

V Gasilski center Grosuplje je ponoči vdrla voda. Voda je poplavljala tudi stanovanjske hiše po Rožni dolini in je vdirala povratno prek kanalizacij v stanovanjske zgradbe.

Okoli polnoči so zagraški gasilci dobili sporočilo, da voda vdira v Gasilski center Grosuplje. Pri črpanju vode sta sodelovala 2 zagraška gasilca z motorno brizgalno. 5 gasilcev je z lastnim osebnim vozilom in avtomobilsko prikolico sodelovalo pri polnjenju vreč s peskom na JKP Grosuplje ter razvažalo polne vreče peska po Grosupljem in v Zagradec občanom za zaščito.

19. 9. 2010

Grosuplje

POPLAVE:

Po naselju Grosuplje voda zaliva vedno več stanovanjskih objektov.

Zagraška ekipa gasilcev se v zgodnjih jutranjih urah deloma zamenja in odide na pomoč Grosupeljčanom, kjer en del ekipe s štirimi gasilci črpa vodo v Sončnih dvorih.

19. 9. 2010

Veliko Mlačevo

POPLAVE:

V jutranjih urah voda začne vdirati v del naselja Veliko Mlačevo ob Bregu/ Grosupeljščici in poplavlja kletne, obrtne, garažne in stanovanjske prostore.

6 zagraških gasilcev je pomagalo pri črpanju vode iz stanovanjskih in ostalih objektov. Pri tem so ugotovili, da batna črpalka več ne deluje. Zato so pri črpanju sesalne cevi zalili z vodo in jih neposredno priključili s čim manjšim naklonom na črpalko.

To je bilo zadnje črpanje s črpalko Vatrosprem (ki je bila nabavljena leta 1983) do leta 2014, ko smo jo uspeli v Servisu gasilskih naprav Žunkovič popolnoma predelati z zamenjavo kompletne črpalke. Od stare MB sta  ostala samo motor in predelana nosila.

19. 9. 2010

Zagradec pri Grosupljem

POPLAVE:

V nedeljo popoldne je voda začela naraščati tudi v Zagradcu, kjer je sprva ogrožala eno stanovanjsko hišo.

Zagraški gasilci in ostali sovaščani so poizkušali zajeziti vodo s plastično folijo, položeno na tla in na zid. Nato so jo založili z vrečami peska.

20. 9. 2010

Zagradec pri Grosupljem

POPLAVE:

Voda je še vedno naraščala in je poleg prve hiše ogrožala še drugo ter je dosegla višino praga v gasilskem domu v Zagradcu.

Zagraški gasilci in ostali sovaščani so nadaljevali zajezitev z debelejšo plastično folijo in z vrečami peska ter so dovažali vreče peska tudi z lastnim traktorjem. Voda v prvo ogroženo hišo pa je deloma našla pot pod temelji.

25. 3. 2011

Zagradec pri Grosupljem

Gozdni požar

Požar je gasilo 8 zagraških gasilcev.

7. 6. 2011

Zagradec pri Grosupljem

POPLAVE:

Neurje z izrednimi količinami padavin v zelo kratkem času.

Črpanje vode iz kleti, preusmerjanje vode s priročnimi sredstvi, pospravljanje naplavin na javnih površinah in poteh. V intervenciji je sodelovalo 12 zagraških gasilcev.

IZREDNE PADAVINE V ZAGRADCU 7. 6. 2011 - SPODNJI DEL VASI

IZREDNE PADAVINE V ZAGRADCU 7. 6. 2011 - GASILSKI DOM

IZREDNE PADAVINE V ZAGRADCU 7. 6. 2011 - ZGORNJI DEL VASI  

1. 7. 2011

Malo Mlačevo

Požar na trafo postaji

Na požar je odšlo 7 zagraških gasilcev.

26. 5. 2012

ob 17:07

Zagradec pri Grosupljem

Klic RCO, naj se preveri, če in kje gori gozd:

Poveljnik društva je z Regijskega centra za obveščanje dobil telefonski klic, kjer so dobili anonimni klic, da naj preveri, ali gori v zagraškem gozdu. Bilo pa je še povedano, da v klicu ni bilo točno povedano, za kateri Zagradec naj bi šlo.

Ker poveljnika ni bilo doma, je klic prek gsm takoj posredoval trem članom v operativni skupini. Le-ti so odšli na ogled gozda, ki se razteza vse za vasjo v Griču, mimo Plešivice, Zagraška gmajna pa sega skoraj do lovske koče na Ilovi Gori. Na jugozahodnem delu se zagraški gozdovi dotikajo roba Radenskega polja. V obhodu opisanega območja z GV vozilom so naredili 15 km, a požara niso zaznali. Zato so sklepali, da je bil anonimni klic namenjen najbrž požaru na območju PGD Zagradec v GZ Ivančna Gorica.

18. 6. 2012

ob 13:17

Lobček

Gori gospodarsko poslopje - kozolec:

Člani PGD Zagradec smo ob 13:17 dobili poziv, da gori gospodarsko poslopje na naslovu Lobček 37.

V gasilskem domu se je zbralo 7 gasilcev, ki so se hitro odpravili na Lobček in z nekaj pomoči domačinov našli mesto požara. Vendar pa so pred prihodom gasilcev domačini že uspeli pogasiti požar, tako da so gasilci le pregledali, če obstaja možnost ponovnega vžiga in se vrnili v gasilski dom. Vzrok požara so bile iskre ob rezanju pločevine, ki so zanetile ogenj v posušeni koruznici. Intervencije so se udeležili še gasilci PGD Grosuplje, Malo Mlačevo in Veliko Mlačevo.

1. 11. 2012

ob 22:34

Boštanj

-

Veliko Mlačevo

Klic ReCO: Veliko Mlačevo 59: Gori osebno vozilo na avtoodpadu.

Na gsm aparate smo prejeli člani operativne skupine zgoraj navedeni poziv. Za gašenje avtomobilov imamo na razpolago gasilne aparate na prah in bioversal.

V gasilskem domu se nas je zbralo 8 članov operativne skupine. Naložili smo vse gasilne aparate, ki jih premoremo in se že po šestih minutah odpeljali na požar. Na požaru v Centru za razgradnjo vozil pod Boštanjem so tik pred tem prišli gasilci iz PGD Veliko Mlačevo, ki so najprej zaščitili okoliške avtomobile, nato pa smo skupaj poskušali zadušiti požar. A ker je bilo vozilo že močno v plamenih, nam je naših sredstev že primanjkovalo. Poleg tega sta bili ogroženi še dve vozili v bližini (šlo je za uporabna vozila, deponirana po policijskem odvzemu). Na požar so nato prišli še gasilci iz PGD Malo Mlačevo, ki so avtomobil pogasili. Ker je bilo vozilo še vedno precej vroče, so ga dokončno ohladili gasilci iz PGD Grosuplje. Policisti so ob odhodu vseh gasilcev vzrok požara še raziskovali.

13. 11. 2012

ob 3:36

Boštanj

-

Veliko Mlačevo

Klic ReCO - 3:36

Pod gradom Boštanj gori veliko gospodarsko poslopje.

 

Ob 3:36 smo člani operativne skupine prejeli po gsm telefonih navedeno sporočilo. Ob prihodu na požar je že močno gorelo v objektu velikem približno 10m (+8m nadstrešek) krat 50 m dolžine, kjer je več dejavnosti – od poslovnih prostorov, skladišč, garaž za kmetijsko mehanizacijo in shrambo žita, bifeja, galerije, sanitarij, kurilnice do neposrednega zunanjega skladišča plinskih jeklenk. Začetek požara je bil verjetno kar precej časa prej, saj je najbližji stanovalec v bližnjem stanovanjskem bloku izjavil, ko je požar opazil in sporočil regijskemu centru, da je takrat že močno gorelo. Žarišče požara je bilo v skladišču podjetja, ki ima v najemu prostore in se ukvarja z zbiranjem in razgradnjo kuhinjskih odpadkov in odpadnih jedilnih olj ter masti.

Zato je bilo treba tudi ustrezno gasiti – s peno, pa še to gašenje je bilo problematično, saj je domet pene le nekaj metrov, gorelo pa je na večji površini, ker se je odpadno olje, ki je bilo skladiščeno v plastičnih 1m³ velikih posodah že stopile in se je olje razlilo po veliki površini (po oceni cca 200 m², saj ga je bilo po oceni skladiščena približno 25.000 l.

Intervencijsko poveljstvo (Boris Njenjić - PGD Grosuplje) je zaradi tega poklicalo na pomoč Gasilsko brigado Ljubljana, ki ima ustrezno lestev in je bilo možno peno na požar »nanašati« bližje in z bolj varne razdalje, pa tudi dovoz vode je bilo treba povečati, saj je bilo hidrantno omrežje zaradi okvare zaprto. Zato so dodatno poklicali še društva v Gasilski zvezi Grosuplje, ki imajo gasilske avtocisterne. Ostali, ki imamo na voljo za požare le »gašenje z vodo«, smo z gasilsko verigo črpali vodo iz približno 400 m oddaljenega potoka do gasilskih avtocistern, ki so nato neposredno s svojimi napadalci gasili požar.

Zaradi "raznašanja" olja (ki se je razlilo po dvorišču ob požarišču) smo morali za nekaj časa zapreti tudi vse ceste do požara razen za gasilske avtocisterne, saj je obstajala nevarnost, da bi se to olje "razneslo" tudi več kilometrov daleč po cestah.

Malo pred 7. uro je bil požar v glavnem pogašen, a smo ostali skupaj z gasilci iz Velikega Mlačevega in Gatine za požarno stražo, saj se je ob demontiranju zgorelega ostrešja sem ter tja še vedno vsula žerjavica in je obstajala nevarnost, da ponovno zagori. Poleg tega smo se dejavno vključili z vitlom, da smo še tleče ostrešje čim prej spravili na tla in ga pogasili. V zgradbi je zgorela tudi večja količina žita in dva večja kmetijska traktorja ter nekaj traktorskih priključkov.

V intervenciji smo sodelovali gasilci iz PGD Gatina, Grosuplje, Luče, Malo Mlačevo, Polica, Ponova vas, Šmarje – Sap, Veliko Mlačevo, Zagradec pri Grosupljem, Žalna in Gasilska brigada Ljubljana. Skupaj približno 80 gasilcev. Med gasilci ni bil nihče poškodovan.

Kriminalisti in kriminalistični tehniki PU Ljubljana so po našem odhodu nekaj po 12. uri še vedno opravljali ogled kraja požara. Vzrok požara in materialna škoda še nista znana.

14. 1. 2013

Lobček

Podrto drevo

Drevo so odstranili 3 zagraški gasilci

30. 5. 2013

Veliko Mlačevo

Poziv RECO:

Intervencija Veliko Mlačevo 1 - Gori v dimniku. Po izvozu preklic.

Do izvoza se je zbralo 9 zagraških gasilcev

29. 7. 2013 ob 17:38

Gatina

POZIV RECO:

GATINA 23 A STREHA

POZIV D 68

 

Po izredno vročem dnevu (okoli 35 °C) se je približno ob pol petih popoldne v širšem območju občine Grosuplje oz. GZ Grosuplje razdivjal vihar, ki pa ni bil povsod enako močan. V našem požarnem rajonu je tudi zaradi lege vasi za boštanjskim holmom bilo le nekaj polomljenih in podrtih sadnih in drugih dreves, odpihnjenih opek s streh ter prevrnjenih manj pritrjenih predmetov, kar so sami domačini pospravili in popravili že kmalu po viharju.

Ob navedeni uri smo prejeli nato poziv Regijskega centra za obveščanje.

V garaži gasilskega doma se nas je zbralo v 4 minutah 6 gasilcev in smo se odpeljali na kraj intervencije, kjer je že interveniralo dovolj gatinskih gasilcev in ostalih sovaščanov, ki so pomagali pri reševanju podrtega ostrešja. Med tem smo izvedeli tudi, da v središču Grosupljega poteka večja intervencija ...

29. 7. 2013

Grosuplje

Po prihodu na Gatino so bili preusmerjeni v Grosuplje

V Grosupljem je bilo zelo veliko razdejanje na več koncih mesta, še posebej pa v centru naselja med Občino Grosuplje in Sodiščem. Prav na slednjem so zagraški gasilci skupaj s šetnjurskimi odstranili razmetani material in zasilno pokrili s folijo.

... zato smo se odpeljali v Grosuplje. Tu je na stanovanjsko-poslovni zgradbi Adamičevega centra dobesedno odpihnilo pločevinasto streho s tramovi/špirovci vred iz zahodne strani in jo vrglo večji del čez cesto na približno 100 m oddaljeno zgradbo sodišča. Dele ostrešja pa je vrglo tudi na bližnji stolpič občinske zgradbe, upravno enoto, novo krožno križišče in celo na mimovozeči avtomobil, v katerem pa voznica na srečo ni bil poškodovana (naknadno sem izvedel, da je bila v njem moja sorodnica, gasilka Andreja iz Ponove vasi - op. J.M.). Vse prej omenjene strehe na okoliških zgradbah so bile precej poškodovane, še najbolj pa na sodišču.

Naše delo smo pretežno usmerili v odstranjevanje zverižene pločevine in polomljenega tramovja na sodišču, ki ga je bilo treba razsekati ali razdvojiti in zmetati na zelenico, od koder so ga delavci Javnega komunalnega podjetja Grosuplje naložili s stroji in odpeljali na deponijo.

Pri delu smo uporabili pred nekaj dnevi nabavljeno novo ročno teleskopsko lestev ter gasilske sekire in krampe, ostali pa tudi rezalke.

V intervenciji je sodelovalo okoli 50 gasilcev iz PGD Grosuplje, Malo Mlačevo, Ponova vas, Št. Jurij in Zagradec pri Grosupljem, delo pa je trajalo skoraj do 22. ure.

1. 2. 2014

17:13

Glavna cesta

Mlačevo-Račna

ŽLEDOLOM:

Podrtih več dreves čez cesto.

Na intervencijo je odšlo 5 zagraških gasilcev. Delo je trajalo 2 uri.

(Opomba: ReCO več ne beleži izvozov posameznih ekip, kar povzroči ZMEDO v evidentiranju intervencij.) 

2. 2. 2014

ob 1:10

Glavna cesta

Mlačevo-Račna

ŽLEDOLOM:

Podrtih več dreves čez cesto.

Na intervencijo so odšli 4 zagraški gasilci. Delo je trajalo 3 ure.

2. 2. 2014

ob 14:02

Krajevna cesta

Zagradec-Boštanj

ŽLEDOLOM:

Podrtih več dreves čez cesto.

Na intervencijo so odšli 4 zagraški gasilci. Delo je trajalo 1 uro.

(Opomba: Več pozivov na intervencije v nadaljevanju je bilo prejetih še predno smo predhodno zaključili z delom.) 

2. 2. 2014

ob 14:15

Občinska cesta

Mlačevo-Žalna

ŽLEDOLOM:

Dve drevesi podrti na cesto.

Na intervencijo so odšli 4 zagraški gasilci. Delo je trajalo 1 uro. 

2. 2. 2014

ob 15:39

Glavna cesta

Mlačevo-Račna

(500 m naprej od ribnika)

ŽLEDOLOM:

Drevo na cesti.

Na intervencijo je odšlo 5 zagraških gasilcev. Delo je trajalo 1 uro.

2. 2. 2014

ob 18:00

Krajevna cesta

Lobček-Žalna

ŽLEDOLOM:

Drevo na cesti.

Na intervencijo je odšlo 5 zagraških gasilcev. Delo je trajalo 1 uro.

2. 2. 2014

ob 18:13

Občinska cesta

Mlačevo-Žalna

ŽLEDOLOM:

Dve drevesi podrti na cesto.

Na intervencijo je odšlo 5 zagraških gasilcev. Delo je trajalo 1 uro.

 

2. 2. 2014

ob 18:50

Krajevna cesta

Zagradec-Boštanj

ŽLEDOLOM:

Podrtih več dreves čez cesto.

Na intervencijo je odšlo 8 zagraških gasilcev. Delo je trajalo 2 uri.

2. 2. 2014

ob 21:40

Krajevna cesta Zagradec-Boštanj

ŽLEDOLOM:

Podrto drevo čez cesto.

Na intervencijo je odšlo 6 zagraških gasilcev. Delo je trajalo 1 uro.

3. 2. 2014

ob 8:53

Krajevna cesta

na grad Boštanj

ŽLEDOLOM:

Podrto drevo čez cesto.

Na intervencijo so odšli 3 zagraški gasilci. Delo je trajalo 1 uro.

4. 2. 2014

ob 15:17

Krajevna cesta

Žalna (pod Lobčkom)

ŽLEDOLOM:

Podrto drevo čez cesto.

Na intervencijo je odšlo 5 gasilcev. Delo je trajalo 1 uro.

5. 2. 2014

ob 17:36

Glavna cesta proti Račni

ŽLEDOLOM:

Podrtih več dreves čez cesto.

Na intervencijo je odšlo 7 gasilcev. Delo je trajalo 2 uri.

3. 7. 2014

Mlačevo/križišče

Grosuplje-Luče-Račna

Goreče vozilo

Na intervencijo je odšlo 6 gasilcev. Ukrepanje ni bilo potrebno, ker je požar pogasilo PGD Grosuplje.

9. 11. 2014 ob 17:36

Zagradec pri Grosupljem

POPLAVE

Polnjenje vreč s peskom in zlaganje ob v nasip ob hiši Toneta Zupančiča - 8 gasilcev 4 ure.

Intervencije od 1. 1. 2015 se nahajajo na meniju OPERATIVA > INTERVENCIJE.

S5 Box